25 Mart 2014 Salı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ RİSK KRİTERİ NEDENİYLE MAĞDURİYET YAŞAMAKTALAR..

Gümrük Müşaviri İnci Akgün
GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ "RİSK KRİTERİ" NEDENİYLE MAĞDURİYET YAŞAMAKTALAR.
Gümrük Müşaviri İnci Akgün ile yaptığımız söyleşide; Gümrük Müşaviri İnci Akgün kendisine ve kendi yaşında olanlara Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çok haksız tutum ve davranış içersinde olduğunu söylemiş ve sıkıntılarını dile getirmiştir.
Gümrük Müşaviri İNCİ AKGÜN Bakanlık bünyesinde 657 sayılı Devlet Memuru statüsünde çalıştıktan sonra 1998 yılında emekli olduktan sonra hakkı olan Gümrük Müşavirlik Belgesini alarak Gümrük işi yapan şirketlerde çalışmak istediğini.
Ancak; Bakanlık tarafından şahsına verilen Gümrük Müşavirlik Belgesi ile Gümrük Müşavirlik şirketlerinde bugüne kadar doğru dürüst çalışamadığını.
Çalışmaları esnasında yasal olarak herhangi bir suça karışmadığını ve hiçbir disiplin cezası da almadığını, ifade etmiştir.
Buna rağmen, imzaladığı Gümrük Beyannamelerinin yaşından dolayı risk kriterine takıldığı ve beyannamelerin kırmızı hatta düşerek eşyaların kapsamlı muayeneye sevk edildiğini, 65 yaşını geçti diye Beyannameleri imzalayan Gümrük Müşavirlerinin her imzaladığı beyannamelerinin kırmızı hatta sevk edilmesini ise anlamanın mümkün olmadığını, söylemektedir.
 Acaba 65 yaşını geçenlerin zekâları mı geriliyor, diye şikâyette bulunan Gümrük Müşaviri İnci Akgün bu hususun ne insan haklarına ve nede hukuka uygun olmadığını beyan etmektedir.
Gümrük Müşaviri İnci Akgün “ Allaha şükür zekâmın da, hafızamın da yerinde olduğu aldığım hastane raporu ile kanıtlanmıştır” diye de Aklının yerinde olduğunu söyleyerek, isyanını dile getirmiştir.
Gümrük Müşaviri İnci Akgün, bilindiği üzere Gümrüğe İthal edilmek veya ihraç edilmek üzere sunulan beyannameler, bilgisayardaki risk kriterlerine göre kırmızı, sarı, mavi gibi yönlendirildiğini, Sarı hatta muayene memurunun eşyayı muayene etmeden kapattığını, Kırmızı hatta ise eşyanın muayene edildikten sonra beyannamenin kapatılmasının söz konusu olduğunu söyleyerek,
Kırmızı hatta düşen eşyanın gümrük masrafları arttığı gibi, eşyanın zamanında mükellefe tesliminde de gecikmeler olduğunu ifade etmiştir.
Gümrük Müşaviri İnci Akgün, “Tamam, her eşyanın sarı hatta düşmesi de söz konusu olamaz. Ancak, 65 yaşın üzerindesiniz diye her eşyanın kırmızıya düşmesi de haksızlık olmuyor mu?” diye yetkililere sormaktadır.
İnci Akgün, Gümrüğün ayrıca konuları kendi açısından yorumlayarak, Gümrük Müşavirlerini ve firmaları peşin yargıyla potansiyel suçlu gibi gördüklerini de söylemektedir.
Bu nedenle de çoğunlukla Gümrük Müşavirlerinin Gümrük Beyannamelerini imzalamaktan korktuklarını dile getirmiştir.
Gümrük Müşaviri İnci Akgün, yukarıda arz ettiği hususların Bakanlığın yetkili kişilerince ele alınarak, 65 yaş üzerinde görev yapan Gümrük Müşavirlerinin ve de kendisinin risk kriterine sokulmamalarını istemektedir.
Nedenini ise şöyle ifade etmektedir:
 65 yaş üstü Gümrük Müşavirleri ile, risk kriterinden dolayı hiçbir Gümrük Müşavirlik firmalarının çalışmak istemediklerini ve bu nedenle de 65 yaş üstü Gümrük Müşavirlerinin işsiz kalarak açlığa mahkum olduklarını, kendisinin ise senelerdir bu nedenle çalışamadığını, söyleyerek, yetkililerden kendisine yardım edilmesini de istemektedir.
Bu konuyu Cumhurbaşkanı dâhil, Başbakana, kendi Bakanına ve yetkili kişilere yazı ile de ilettiğini söylemiştir.
İlgili mercilere yazmış olduğu yazılı dilekçelerini de burada yayınlamak istiyoruz.
İnşallah sitemizde yayınlanan Gümrük Müşaviri İnci Akgün’ün bu isteğine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri kulak verir ve gereken olumlu çalışmaları yaparak yıllarını Gümrük Mesleğine vermiş olan bu meslektaşlarının sıkıntılarına çare bulurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder