17 Mart 2014 Pazartesi

Gümrük Bakanlığı dava rekoru kırdı


Gümrük Bakanlığı dava rekoru kırdı

Bakan Yazıcıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı aleyhine çeşitli nedenlerle son 5 yıllık süreçte 237 bin 966 dava açıldığını söyledi
(ÖNDER YILMAZ, Ankara)
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’nın açıkladığı istatistikler, bakanlığının kamuda dava rekoru kırdığını ortaya koydu. Yazıcı, son 5 yılda bakanlık aleyhine yerli ve yabancı kişilerce 237 bin 966 dava açıldığını kaydetti.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hakkında açılan davaları bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Yeniçeri’ye verdiği yazılı yanıtta, 6.7.2009 ila 18.2.2014 arasında bakanlığının aleyhine yerli ve yabancı kişilerce açılmış dava sayısının 237 bin 966 olduğunu kaydetti. Yazıcı bunlardan 81 bin 815’inin idari, 156 bin 151’inin de adli dava olduğunu belirtirken, “Davaların 22 bin 18’i sonuçlanmış olup, idare aleyhine sonuçlanan dava sayısı 5 bin 56’dır” dedi.
215 bin dava devam ediyor
Yazıcı, Gümrük Bakanlığı’nın ilişkili kurulu Rekabet Kurumu’nda ise toplam 551 dava açıldığını, bunun 99’unun idare aleyhine sonuçlandığını kaydetti.
Böylece Yazıcı’nın açıkladığı tazminat ve yargılama harcamalarının toplamı Gümrük Bakanlığı için 33 milyon 851 bin 508 TL, Rekabet Kurumu için 194 bin 789 TL olarak gerçekleşti. Yazıcı, Gümrük Bakanlığı hakkında devam eden dava sayısının ise 215 bin 948 olduğunu kaydetti.
ULUSAL YORUM:
4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı kaçakçılık kanununa göre Gümrükte işi olanlar potansiyel suçlu olarak görülmektedir.
İthalat ve ihracat yapan mükellefler ile bunların işlerini takip eden Gümrük Müşavirlik şirketi mensupları, Gümrük Memurları tarafından şüpheli kişi olarak görülmekteler.
Yapılan işlemlerdeki en ufak hatada belli anlaşmalar ve düzeltmeler yapılamazsa, kaçakçılıktan derhal mahkemeye verilmektesiniz.
Sadece o mu, Gümrük Müfettişleri inceledikleri geçmiş yıllara ait beyannamelerde, eşya yurtdışına gitmesine rağmen, yaptığı yazışmalarda yurtdışı firmayı bulamazsa, vay sen nasıl bu ihracatı yaptın diye gümrük müşavirini ve firmayı kaçakçılıktan mahkemeye vermektedir.
Olur olmaz her şeyden dava açılırsa, Mahkemelerde elbette dosyalar çoğalacaktır.
Davaların çoğunu ise mükellefler ve Gümrük Müşavirleri kazanmaktadırlar.
Sayın Bakanın bu konuda daha radikal tedbirler alması ve her olayın dava konusu yapılmaması için gereken yasal tedbirlerin alınması yolunda çalışmalar başlatması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder