23 Mart 2018 Cuma

O, Büyük ATA, 24 ayar bir TÜRK'TÜ. "Mustafa Kemal Atatürk, 21 Mart 1922 tarihinde Ankara’da yapılan Türk Dünyası'nın ortak değeri Nevruz Bayramı kutlamalarında…"

O, Büyük ATA, 24 ayar bir TÜRK'TÜ. Atatürk 21 Mart 1922 tarihinde Ankara’da yapılan Nevruz kutlamalarında…

Atatürk 21 Mart 1922 tarihinde Ankara’da yapılan Nevruz kutlamalarında
Atatürk, Nevruz Bayramının, Türklüğün en eski bayramlarından biri olduğunu biliyordu. Bu nedenle de İstiklal Savaşı’nın karanlık günlerinde yüce Atatürk, milletimizi birlik beraberlik içinde tutmak, halkın moralini yükseltmek için sık sık at yarışları, güreş, müsamere gıbi etkinlikler düzenletiyor ve o sıkıntılı günlerde halkın heyecanını arttıracak her türlü etkinliği yaparak, hem Nevruz’un bize ait olduğunu vurguluyor, hem de Nevruz şenlikleriyle halkın moralini yüksek tutmaya çalışıyordu. Halkın kendi içinde yaşattığı kültürel değerleri ne kadar önemsediğini gösteriyordu.
“Cumhuriyetin temeli yüksek Türk kültürüdür” diyen Atatürk’ün, Nevruz kutlamasına bizzat katılması, aslında onun çok zor bir yolda yürürken her şeyi ne kadar detaylı düşündüğünün de bir göstergesidir. Sadece askeri ve siyasi zaferler tek başlarına çok fazla bir şey ifade etmezler. Önemli olan, bu zaferleri kazanan milletlerin nasıl yaşadıkları, kendi milli kültürlerine ne kadar bağlı olduklarıdır. Kültürel zaferler ise ancak milletlerin kendi kültürlerini canlı tutmaları ile mümkündür. Kendi kültürünü terk eden milletler ise benimsedikleri yeni kültür içinde erimeye ve yok olmaya mahkumdurlar. Bu duruma örnek olarak, Bulgar Türklerini, Hazar Türklerini, Avrupa Hun İmparatorluğunu, Mısır’da Memlük Türk Devletini gösterebiliriz.
İşte bu düşüncelerle Atatürk Nevruz kutlamalarına bizzat katılmış ve bu kadim Türk bayramının yaşamasına ne kadar önem verdiğini göstermiştir.
23 Nisan 1920 tarihinde TBMM açıldıktan sonra ilk Nevruz 21 Mart 1921 tarihinde kutlandı. II. İnönü Muharebeleri öncesinde bu kutlama şenlikleri çok sönük geçti. Çünkü, Bursa-Bilecik yöresinden Yunan birliklerinin taarruza geçtikleri haberleri Ankara’ya ulaşmaktaydı. 1. İnönü Zaferi kazanılmıştı ama henüz güçlü bir ordumuz yoktu.
İstiklal Savaşı sırasında Ankara’da en görkemli Nevruz kutlaması Büyük Taarruz’a hazırlık yapıldığı günlerde 21 Mart 1922 tarihinde yapıldı. O gün, Taşhan Meydanı (Hakimiyet-i Milliye Meydanı)’nda öğrencilerin katıldığı bir geçit töreni düzenlendi. Ayrıca, günümüzde Meteoroloji Genel Müdürlüğü binası olarak hizmet gören binanın, dönemin Genelkurmay Başkanlığı binasının bulunduğu tepenin altındaki düzlükte öğrenciler toplanarak halkın huzurunda spor gösterileri yaptılar, şiirler okudular. Gösterileri izleyen Ahmet Emin Yalman, Ankara’daki Nevruz kutlamalarını şu cümlelerle anlatmaktadır: “Ankaralılar, geleneksel Nevruz şenliklerine her yıl büyük coşku ile katılır, ‘baharın gelişini sevinçle karşılardı. Geçen yıl İnönü Muharebeleri nedeniyle Nevruz şenlikleri sönük geçmişti. 1922 şenliklerinin daha canlı olması için bütün okullar haftalar öncesinden hazırlığa başladılar. Nevruz şenlikleri, Ziraat Mektebi’nin, yani Genelkurmay Başkanlığı’nın bulunduğu küçük tepenin altındaki çayırlık alanda yapıldı. Hava güneşlikti. Ankaralılar, çayırın çevresini doldurmuşlardı. Mustafa Kemal Paşa, Ankara’daki Sovyet Rusya, Azerbaycan, Afganistan ve Buhara elçileriyle birlikte büyük bir çadırdan gösterileri izledi. Gösteriler, öğrencilerin heyecanlı konuşmaları ve yurtseverlik şiirleri okumalarıyla başladı. Ankara Sultani (Lise) ve Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) Mektepleri öğrencileri spor gösterileri yaptılar.
Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti Başkanı Nerimanof, Nevruz kutlamaları dolayısıyla 24 Mart 1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya şöyle bir telgraf göndermişti:
“Cenubi Kafkasya Komiseri, Azerbaycan serbest Harbiye Mektebi Talebeleri, iki bölüklü Süvari Nişancı Türk Alayı askerleri, Türk Milletinin, büyük Nevruz Bayramını tebrik ediyor ve biz ümid ediyoruz ki Azerbaycan İnkılap Ordusu kahraman Türk Ordusu ile beraber Garp emperyalizmi tazyikinde bulunan Şark milletlerini yakında kurtarırlar. Yaşasın Şark İnkılap başları Mustafa Kemal!” Neriman Nerimanof Azerbaycan Hükümet Başkanı
Cumhuriyetin ilanından sonra da Atatürk’ün önderliğinde 1923 yıllından başlamak üzere Ergenekon Bayramı adıyla kutlanmış, ancak daha sonra Atatürk’ün vefatından sonra Türk kültürünü ve Tarihini unutturma amaçlı kutlamalar kaldırılmıştır.
Dünyanın en eski bayramı Nevruz, Türk dünyasında Göktürkler’in Ergenekon’dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak binlerce yıldan bugüne kutlanıyor.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kurtuluş Savaşı’ndaki Anadolu’yu, Ergenekon’a benzeterek aynı adı taşıyan bir kitap yazmıştır. Ergenekon Destanı’nda Bozkurt,öteki Türk destanlarında da olduğu gibi, ön planda ve baş roldedir. Bu kez Türkler’e yol göstericilik, kılavuzluk yapmaktadır. Türklerin Ergenekon’dan çıkışı 9 Martta başlamış, 21 Martta da tamamlanmıştır. Ergenekon Destanı, bugün Türk Milleti’nin dünyaya nasıl yayıldığını ve çeşitli coğrafyalarda nasıl hükmettiğinin anlatan ve bugünde Bütün Türk Dünyasının hep birlikte Nevruz adıyla kutladığı bir bayramdır. (alıntıdır)
TÜRK BAYRAMI NEVRUZ KUTLU OLSUN

Nevruz, Türklerin Bayramıdır,kelime olarak; yeni gün, toprağın ve hayatın canlanışı, baharın başlangıcı anlamına gelmektedir. Nevruz ile benzer kutlamalarda kullanılan, “yeşil, kırmızı, sarı” renkler geleneksel Türk renkleridir
Türkiye’de bir gelenek olarak devam etmekte olan Nevruz; altı Türk Cumhuriyeti (Azerbeycan, Türkmenistan, Tataristan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan) ile dokuz Özerk Türk Cumhuriyetinde “Milli Bayram”olarak kutlanmakta ve “Genel Tatil”günü olarak kabul edilmektedir.
Yeryüzündeki Türkler’de ve Türk kökenli tüm topluluklarda, bu günler birbirine benzer büyükşenliklerle kutlanır.
İlk Türk topluluk ve devletlerinde olduğu gibi M.Ö. 3.Yüzyılda Mete Han zamanında da bu kutlamaların büyük şenliklerle yapıldığına ilişkin bulgular mevcuttur.
Eski Türk topluluklarında ve devletlerinde olduğu üzere Selçuklu’larda ve Osmanlı’da da Nevruz kutlamalarıyapılmaktaydı.
Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügati’t Türk isimli eserinde“Türklerde yılın başlangıcı Nevruz’dur” demektedir.
Ayrıca Türk edebiyatı ve musikisinde Nevruz, 700 yıllık geçmişe sahip olan ve bir çok türü olan bir “musiki makamı“dır.
Atatürk de, 22 Mart 1922 günü Ankara Keçiören’de Nevruz Şenlikleri düzenletmiş ve bizzat katılmıştır.
“Nevruz”kutlamalarına ve “Ergenekon” adına bilerek veya bilmeyerek başka anlamlar yüklenmesi, bunu yapanlar adına büyük bir talihsizliktir. Çünkü tarih boyunca süregelen bu isimler ve büyük anlamlarıhiç bir şeyden etkilenmeyecek kadar saf ve güçlüdür.
2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Türk kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. Türk Bayramı Nevruz ve Ergenekon kutlu olsun.
Av.A.Erdem Akyüz
***
Türk dünyası Nevruz ateşiyle dirilişi kutladı

Doğanın uyandığı gün barış ve kardeşlik günü anlamlarına gelen Nevruz bayramı nedeniyle Türkiye Balkanlar, Asya’daki Türk cumhuriyetlerinde coşkulu törenler yapıldı
Birleşmiş Milletler tarafından 2010’da Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edilen, yeni yıl, yeni gün olarak da kutlanan Nevruz’da dilekler tutulup ateşten atlandı, geleneksel yemekler yenildi, eski Türk giysileriyle törenler düzenlendi. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı’ın (TÜRKSOY) iş birliğiyle Gençlik Parkı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı gösteri yaptı. Etkinlikte konuşan Ankara Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Nevruz’un Türk halkları tarafından bir kurtuluş günü olarak algılandığını belirterek, “Nevruz, dostluk, kardeşlik ve iyilik bayramıdır” dedi. Konuşmaların ardından geleneksel nevruz ateşi yakıldı ve demir dövüldü. Daha sonra, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Moğolistan, Makedonya ve Türkmenistan gelen sanatçıların bulunduğu ekipler, geleneksel halk dansları gösterileri sundu.

İyi dilek günü
Eskişehir’de düzenlenen kutlama törenine Tacikistan’ın Ankara Büyükelçisi Faruk Şaripov da katıldı. Şaripov, Nevruz’un Türk cumhuriyetlerinden Hindistan’a kadar dünyanın her yerinde kutlandığını belirterek, “Nevruz, doğanın dirilişi, dostluk, kardeşlik anlamına gelir. Nevruz’da herkes birbirine güzel dileklerde bulunur. Biz de dostumuz olan Türkiye’ye barış ve refah, diliyoruz” diye konuştu. Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi önünde düzenlenen törende konuşan Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar olan Türk devletlerinde nevruzun, bahar bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Bayram, terör şovuna döndü
Terör örgütünün ve HDP’nin günler öncesinden başlayan hazırlığına rağmen başta Diyarbakır ve Eskişehir olmak üzere bütün illerde Nevruz gösterilerine katılım az oldu Her yıl 600-700 bin kişinin geldiği tören alınında dün 200 bin kişi vardı. İstanbul ve İzmir’de Nevruz öncesi düzenlenen operasyonlarda toplam 2’si çocuk 37 kişi gözaltına alındı, Adana’da korsan gösteri yapmaya kalkan bölücülere sert müdahale edildi. Diyarbakır’da 5 bin 205 polisin görev aldığı alana Nevruz ateşi için yaklaşık 3 ton odun getirildi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı tehdit dolu konuşmada, “Kürtler Rojava’da herhangi bir yerde hak kazanmasın üzerine siyaset oluşturanlar kendileri de kaybediyor, herkese de kaybettiriyorlar” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder