6 Ocak 2018 Cumartesi

"ANTREPO İŞLETMECİLİĞİ VE İŞLETME SORUNLARI HAKKINDA" GÜMRÜK HABER'İN YORUMU:

ANTREPO İŞLETMECİLERİNİN VE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI YETKİLİLERİN BİLGİLERİNE SUNULUR.
Gazetemize intikal eden bir olayı sizlere gerekçeleri ile sunmak istedik.
Halkalı Gümrük Müdürlüğünün denetimi altında bulunan A34000176 kod No'lu Antrepo 27.06.2007 tarihinde, antrepo işleticisinden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı, binada bulunan başka kiracıların birinden çıkan ve binanın geneline sirayet eden yangınla tamamen yanmıştır.
Halkalı Gümrük Müdürlüğünün 30.07.2007 tarih B.02.1.güm.4.06.10.04.GDA-96334 sayılı yazısı gereğince işlemler yapılmış olup 07.09.2007 tarihli tespit tutanağı ile de imza altına alınmıştır.
Söz konusu antrepo 27.06.2007 tarihinden itibaren gayri faal olup, o tarihten itibaren de mal kabulü yapılmamıştır.
Antreponun bulunduğu bina da başka iş yerleri de bulunmaktadır. Antrepo işletmecisi ve diğer iş yerleri kiralık olarak bu binada bulunmaktadırlar.
Yangından sonra mal sahibi tarafından bina yenilenmiş ve başka şahıslara kiraya verilmiştir.
Halkalı Gümrük Müdürlüğünün denetimi altında bulunan Antrepo 2007 den bu yana faaliyet göstermemekte olup, herhangi bir yerde de açılmamış, tamamen kâğıt üzerinde açık gözüken, ancak hiçbir faaliyeti bulunmayan sembolik antrepo görünümündedir.
Antrepo işletmecisi Halkalı Gümrük Müdürlüğüne yaptıkları müteaddit müracaatlarında konuyu bütün teferruatı ve belgeleri ile izah etmelerine rağmen, ilgili gümrük Müdürlüğü, antrepo işletmecisinden gayri faal olan antrepo için harçlar istemekte ve teminatlarının iade edilmesine müsaade etmemektedir.
Halkalı Gümrük Müdürlüğü, bu hususa gerekçe olarak da 39252822-131.01 sayılı yazısıyla antreponun Bilge sisteminde bulunan stok kayıtlarının çözülemediğinden bahisle antreponun kapatılamadığını ve Sigorta şirketinin Bakanlık ile firma aleyhine Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesinde 2007/99 ve 2008/868 esas sayılı Bakırköy 7.Asliye Ticaret Mahkemesinde 2001/744 esas sayılı dava dosyaları bulunduğundan, antreponun kapatılmasının uygun görülmediğini belirtmiştir.
Ancak; Gümrük Kanununun ve ilgili yönetmeliğinin amir hükümlerine göre sahiplerinin isteği üzerine antreponun kapatılması istenilebilir denilmektedir.
Antrepo işletmecisinin yapmış olduğu taleplerin de ilgili gümrük müdürlüğü tarafından bağlı bulunduğu Gümrük Başmüdürlüğüne ve Başmüdürlüğünde Bakanlığa intikal ettirmek zorunda olduğu da hüküm altına alınmıştır.
SAHİPLERİNİN İSTEĞİ ÜZERİNE ANTREPONUN KAPATILMASI
Madde 11 - (Değişik madde: 30/10/2001 - 2001/3402 S.Yön./3. md.)
Açtıkları genel ve özel antrepoları tamamen veya kısmen kapatmak isteyenler, bu isteklerini yazılı olarak ilgili gümrük idaresine bildirir.
Gümrük idaresince ilgili Gümrükler Başmüdürlüğüne, Başmüdürlükçe de Müsteşarlığa aktarılan bu istekler; kapatma dilekçesinin gümrük idaresinin kayıtlarına giriş tarihi esas alınarak Müsteşarlıkça (Gümrükler Genel Müdürlüğü) sonuçlandırılır.
Tamamıyla kapatılacak antrepolara yeniden eşya konmasına izin verilmez ve varsa buradaki eşya, her türlü masrafı antrepo sahiplerine ait olmak üzere gümrük idaresince gösterilen diğer antrepolara nakil veya yabancı memleketlere ihraç olunur ya da 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 74 üncü maddesi çerçevesinde serbest dolaşıma sokulur.
Bu işlemler tamamlanıncaya kadar antrepo sahiplerinin taahhüt ve sorumluluğu devam eder.
1 Ağustos 2017 tarihli 30141 sayılı Resmi Gazetede yapılan Gümrük Yönetmeliğinde ki değişiklikte aşağıda yazılmıştır, Beş yıl geçtikten sonra yürürlükte olan mevzuata göre Antrepo işletmecisi uygun şartları yerine getirmediği takdirde antrepoların açma ve işletme izinleri iptal edilir, denmektedir.
20.06.2007 tarihinde yanan antrepo, şu ana kadar yenilenmemiş ve hiçbir faaliyet göstermemiş, mevzuata uygun şartları da oluşturmamış, yerine de getirilmesi mümkün olmamıştır.
Bu nedenle Bakanlıkça söz konusu antreponun açma ve işletme izninin iptal edilmesi gerekmektedir.
Halkalı Gümrük Müdürlüğünün yazmış olduğu yazılarda; firmanın kapatma dilekçelerinin reddedildiği hususlar, sigorta şirketinin Bakanlığa açmış olduğu dava ile ilgilidir, denilmektedir.
Bu davaların; antreponun kapatılmaması için sebep teşkil etmemesi, çalışmayan ve hiçbir faaliyette bulunmayan, antrepo kâğıt üzerinde açık gösterilerek, harçlar talep edilmemeli ve teminatın da iade edilmemesi söz konusu olmamalıdır, kanaatindeyiz.

GENELGE
(2013/3)

5. Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesi ve Harçlara İlişkin İşlemler
d) İşleticinin yükümlülüklerini yerine getirdiğinin tespit edilmesi ve gümrük idaresinden kaynaklanan herhangi bir nedenle antreponun kapatılamaması halinde antrepo açma ve işletme izin belgesi iptal edilmiş sayılır ve yeni takvim yılına girilmesi nedeniyle harç ödenmesine gerek bulunmaz.
***
1 Ağustos 2017 SALI // Resmî Gazete // Sayı : 30141 // YÖNETMELİK
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:
GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 519 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Genel antrepo açma ve işletme izinleri, açma ve işletme izin belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl geçerli olacak şekilde verilir. Süre sonunda faaliyetine devam etmek isteyen antrepo işleticileri açma ve işletme iznine ilişkin yürürlükte olan mevzuata uygun şartların sağlandığını gösteren belgeleri bağlı oldukları gümrük müdürlüğüne ibraz ederek açma ve işletme izninin geçerlilik süresinin uzatılmasını talep ederler. Söz konusu talep, iznin sona erdiği tarihten en erken dört ay, en geç bir ay önce yapılır. Bir aydan sonra yapılan başvurularda gecikme süresi kadar antrepoya eşya girişi durdurulur. Talep gümrük ve bölge müdürlüğünün görüşü ile birlikte Bakanlığa aktarılarak nihai değerlendirme Bakanlıkça yapılır. Talebin uygun bulunması halinde izin belgesinin geçerlilik süresi beş yıl uzatılır. Süre sonunda yürürlükte olan mevzuata uygun şartları yerine getirmeyen genel antrepoların açma ve işletme izinleri iptal edilir.” Denilmektedir.
İlgili antrepo işletmecisi, Halkalı Gümrük Müdürlüğüne yapmış olduğu son dilekçesinde de:
“Ayrıca aşağıdaki genelgede de belirtildiği üzere, biz işletmeci olarak yükümlülüklerimizi yerine getirmiş bulunmaktayız. Bilge kayıtlarındaki stok kayıtlarının çözülememesi, firmamızı bağlamamaktadır. Bu nedenle, gümrük idaresinden kaynaklanan herhangi bir nedenden dolayı antreponun kapatılamaması halinde dahi, antrepo açma ve işletme izin belgesi iptal edilmiş sayılacağından, yeni takvim yılında tarafımızdan harç ödenmesine de gerek bulunmadığı kanaatindeyiz.” Demektedir.
T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder