2 Haziran 2017 Cuma

IĞDIR’IN AL ALMASI KIZARIYORSA &TARİHTE KURULAN İLK TÜRK CUMHURİYETİ: KARS DEMOKRATİK CUMHURİYETİ; Mahiye Morgul

IĞDIR’IN AL ALMASI KIZARIYORSA...
Mahiye Morgul
Iğdır’da 4 Haziran belediye meclis seçimi yaklaşırken Ulusal Kanal Iğdırlılara ekranlarını açtı. Vatan Partisi Iğdır’da birlik ateşini harlıyor. Bu birliği kurmak seçimlerden daha önemlidir. Çünkü küresel vahşiler İran Türkiye savaşı tezgâhlamanın peşindeler. Yapılacak iş Iğdır’da bir set kurmaktır.
Iğdırlılar savaş nedir, düşman nedir, işgal nedir, katliam nedir bilirler. Yüz yıl önce yaşadıklarını unutmuyorlar. Ermeni ayaklanmasını kimlerin kışkırttığını da biliyorlar. Ermeni çetelerin 1915’de yaktığı köylerin acılarını taze tutmak için anıtlar yaptılar, ben de gidip gördüm.
Biraz daha tarih karıştıralım... Iğdırlıların İngiliz planlarına direnme devlet kurma geleneği vardır. Osmanlı devleti İngiliz’e silahlarını teslim bayrağı çekerken onlar bağımsızlık bayrağı açtılar, silahlarını vermediler ve Kars-Ardahan-Batum (Evliye-i Selase) bölgesinde bir Şura Devleti kurdular. Resmi dili Türkçe olan, 18 yaşına gelen kadın erkek herkesin oy kullanma hakkı olan bir anayasa yazdılar.
Parlamentoda Batum’dan Diyadin’e kadar, Bitlis’e kadar üyeler vardı. 24 Aralık 1918’de İngilizler Kars’ı işgal etti ve 12 parlamenteri esir alıp önce Batum’a (Ardahan Hapishanesine), oradan da Malta Kalesine götürdüler. Malta’dan denizaltıyla kaçırılan 18 kişiden onikisi onlardı. Bir de İstanbul Karakol Teşkilatını kuran İngilizleri çok öfkelendiren Kara Kemal, bu önemli.
 Mondros hükümlerini uygulamakla görevli Erzurum İngiliz valisi Rawlingston en çok da Türklerin silahlarını toplayamamaktan şikâyetçiydi. Kazım Karabekir’i silahları vermediği için hiç sevmiyordu.
İngiliz işgaline rağmen 17-18 Ocak 1919’da Kars’ta Dr.Esat Bey başkanlığında bir kongre daha toplandı. Aşağıda bu kongrede çekilmiş bir fotoğraf görüyorsunuz.  
Fotoğrafa dikkatle bakınca, oturanlardan soldan ikinci ve onun omuzu üzerinde ayakta olan uzun boylu olan bana çok tanıdık geldi; Batum-Rize grubundan İpsiz Recep Emice ve Çanakkale kahramanı Topçu Yüzbaşı Süleyman Asaf!  
İpsiz Recep arşivlerinde de buradaki oturuşuyla gördüğümüz Recep Emice’yi ve Karadenizli kahramanlarımızı Iğdırlılara yeniden anlatmak gereği doğmuştur. Iğdır’ın al alması, kızıl elması budur.
Aynı siteden yer alan bir diğer fotoğrafta baş bağlama şekillerinden anlaşılacağı üzere Doğu Karadeniz Kuvayi Milliye Kahramanları oradadır.  
Aslında bu yazımda Iğdır tarihinde önemli bir başka kahramanlıkları anlatacaktım, fakat internette arşiv tararken gördüğüm fotoğraflar beni o yöne çekti.
Diyadin ve Iğdır, Kars Cumhuriyetinin önemli merkezlerindendi. Bölgede Milattan sonra 4. yüzyıldan 6.yüzyıla kadar Şeddai (Sasani kraliçesi Seyyid Ana Zeynep’ten adını alırlar) adıyla tarihe geçmiş bir kahraman kavim var. Pakratunilerle savaştılar. Yani Ermeni ve Gürcüleri Hristiyanlaştırarak onları Pre-İslam kavimleri olan Anadolu ve İran topraklarında kurulan Sasani Türkmen devletine karşı kullanan Pakratilerle savaştılar.   
Sasani Hanlığının Aslanlı Güneşli bayrağı şu anda Iğdır evlerinde hatıra saklanır. Sasani beylerinin hanedan adı Karapapak diye geçer, yani karakalpak takmış olan Babegi’ler... Sonraları bu ismi Hacıbektaş’ta Babaganlar/Babailer olarak görüyoruz. Osmanlı’nın kuruluşunda da İngiliz tefecilerle savaşan onlardı. Onlar, Anadolu birliği için çalışan, “Birliğimiz dirliğimizdir” diyen Işığın Oğulları...  
Orada, Iğdır’da, şimdi bir telli turna havalanıyor.
Ocağı yanık tutan kutlu bir töreden gelenlerin yaşadığı bu yerde, o ışığın daha da yükseleceğini görebiliyorum. Birlik için umut ışığına hepimizin ihtiyacı var.
Iğdırlılar bugün tarımı yok eden ve ülkemizi bölünme noktasına getiren iktidara ve buna çözüm üretmeyen diğer partilere umudunu kaybettiği için Vatan Partisine yöneliyor.
Vatan Partisinin Iğdırlılara en büyük seçim armağanı Ermeni soykırım iddialarını fiilen bitirme noktasına kadar getirmiş olmasıdır. O mücadelede ben de vardım, İpsiz Recep Emice’nin torunu Emin Gürses de vardı. Yani yukarıdaki fotoğrafa dönecek olursak, umudumuzu kesmeden güneşe doğru yürümeye devam edelim.
Iğdır’ın al alması kızarıyorsa birliğimizin güneşi yeniden doğuyor demektir. Hayırlı olsun! 
Ve, çok severek söylediğim Gitarla Kars Türküleri kaydını ve “Iğdır’ın al alması” türküsünü bugün benden dinlemek isterseniz:
2.6.2017
Mahiye Morgül
TARİHTE KURULAN İLK TÜRK CUMHURİYETİ: 
KARS DEMOKRATİK CUMHURİYETİ
Tarihte kurulan ilk Türk Cumhuriyetini biliyor muydunuz? Kars Cumhuriyeti’ni daha önce duymuş muydunuz? Peki ilk Türk sivil anayasasının bu hükümete ait olduğundan haberdar mıydınız? Peki ya kadınlara seçme ve seçilme hakkını ilk olarak bu hükümetin verdiğinden?
Buyrun o zaman…

Güneybatı Kafkas Geçici Hükümeti ya da…

guney-bati-kafkas-cumhuriyeti

Cenub-ı Garbi Kafkas Hükümeti olarak bilinir

cenub-i-garbi-kafkas-hukumeti

Mondros Ateşkes Antlaşması sonunda ‘Elviye-i Selase’ dışarıda kalınca 5 Kasım 1918’de Kars İslam Şurası kurulur

kars-islam-surasi

Elviye-i Selase, Kars, Ardahan ve Batum illerinin ortak adıdır

kars-ardaha-batum

Iğdır’ı merkez seçen Aras Türk Cumhuriyeti ve… (3 Kasım 1918)

turk-aras-cumhuriyeti

Ahıska Hükümet-i Muvakkata’sı da kendi bölgelerini savunmak adına faaliyete geçmiştir (29 Ekim 1918)

ahiska

Bu kuruluşların amacı bölgelerini düşman işgaline açık hale getirmemekti

ingiliz-isgali

Kars İslam Şurası 15 Kasım’da Birinci Kars Kongresi düzenler, 8 kişilik geçici heyet belirlenir ve 30 Kasım’da İkinci Kars Kongresinin düzenlenmesine karar verilir

kars-islam-kongresi

30 Kasım geldiğinde Milli Şura Hükümeti kurulur

kars-kongresi-2

60 yöresel temsilcinin katılımıyla hükümetin başkanlığına Cihangirzade İbrahim Bey seçilir

cihangirzade-ibrahim-bey

Aras Türk Cumhuriyeti ve Ahıska Hükümet-i Muvakkata’sı da bu hükümete katılır

yasain-turkistan

Milli Şura Hükümeti’nin ilk askeri sınavı Batum’da gerçekleşecekti

ingiltere-batum-isgali

Gürcüler 7 Aralık’da Batum’a saldırır ancak Türk askerinin savunması onları geri püskürtür

gurcu-batum

24 Aralık 1918’de İngilizler Batum’u işgal eder ve Türk askeri geri çekilmek zorunda kalır

isgal-batum

17-18 Ocak 1919 tarihlerinde Kars’ta Doktor Esat Oktay Bey önderliğinde bir kongre daha düzenlenir

doktor-esat-bey

131 temsilcinin katıldığı kongrede Milli Şura Hükümeti’nin adı Cenub-ı Garbi Kafkas Hükümeti olarak değiştirilir

kars-cumhuriyeti2

Başkanlığına yine Cihangirzade İbrahim Bey seçilir

cihangirzade-ibram-bey

Hükümet, Kars, Ardahan, Batum, Ahıska, Ahılkelek’in batısı, Eçmiadzin ve güneybatısı, Erivan’ın güneyi, Nahçıvan, Kağızman ve Oltu bölgelerini kapsar.

batum-ardahan

Yeşil ve kırmızı zemin üzerinde bulunan ay-yıldızlı bayrak kabul edilir

kars-cumhuriyeti

Parlemento 12 üyeli Bakanlar Kurulu ve 131 milletvekilinden oluşmuştur

sivas-kongresi

Kabinede iki de Rum bakan vardı (Pablo Camus ve Stefani Vafiades)

iki-rum-bakan

18 maddelik Anayasa ilk sivil anayasa niteliğindeydi

ilk-sivil-anayasa

1921’deki anayasamızın temelini oluşturan yasada Türkiye kelimesi ilk kez kullanıldı ve Türkçe resmi dil olarak kabul edildi

ilk-turkce

Günümüz şartları değerlendirildiğinde öne çıkan en önemli madde ise, 18 yaşını tamamlamış kadın ve erkeklerin oy kullanma hakkına sahip olmasıydı

turk-kadinlar-gunu

Bölgede bulunan İngilizler hükümetin varlığına ilk zamanlarında pek fazla ses çıkarmasalar da…

ingilizler

İstenilen imtiyazlar yerine getirilmeyince 13 Nisan 1919’da Kars’ı işgal ederek son verirler

ingiliz-ingiliz

Bakanlar Kurulu’nun dolayısıyla hükümetin 12 üyesini önce Batum’a, daha sonra Malta’ya sürerler

malta-surgunu
http://listelist.com/kars-demokratik-cumhuriyeti/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder